- Skoncentrowany luksus dla Ciebie i Twojego ogrodu.
Jak stosować Darinę?
Jak stosować Darinę?

Zaleca się stosowanie huminowego koncentratu nawozu organicznego Darina do przygotowania przedsiewnego gleby. Darina wzbogaca glebę w okresie jesieno-wiosennej obróbki (orka, przekopywanie) oraz spełnia swoją rolę w przygotowaniu kompostów. Darinę używamy do pełnego zwilżania nasion i materiału nasadzeniowego w stężeniu 10ml na 10l wody. Nawilża się nasiona, bulwy, cebulki, zwilża się korzenie roślin przed pikowaniem i wysadzaniem do gruntu. Darinę stosujemy do zasilania dolistnego roślin w godzinach porannych i wieczornych do pełnego zwilżenia (na wilgotnych liściach, po rosie) w stężeniu 10ml na 10l wody. Dokorzeniowo odżywiamy rośliny porzez podlewanie 1-3 razy w okresach maksymalnego zapotrzebowania roślin na składniki odżywcze.

 

PRZYGOTOWANIE PRZEDSIEWNE GLEBY

  • 40 ml na 10 l (0,5 – 1l na m2) – do wzbogacania gleby
  • 20 ml na 10 l (0,5 – 1l na 1 m2) – przygotowanie kompostów

 

PRZYGOTOWANIE PRZEDSIEWNE NASION I WEGETATYWNEGO MATERIAŁU NASADZENIOWEGO

  • 1- 3 godzin – ziemniaki
  • 24 godziny – rośliny okopowe korzeniowe, buraki
  • 48 godzin – rośliny okopowe korzeniowe, marchew
  • 12 godzin – rośliny okopowe korzeniowe, pozostałe
  • 12 godzin kapusta, rośliny dyniowate – ogórek, kabaczek, patison, etc.; rośliny basztanowe – arbuz, melon; rośliny strączkowe – soja, fasola, groch, łubin, etc.; kukurydza
  • 24 godziny – rośliny psiankowate – pomidory, papryka, bakłażan, etc.
  • 24-48 godzin – rośliny warzywne – sałata, cebula, czosnek, koper, pietruszka, seler, etc.
  • zwilżanie korzeni roślin przed wysadzeniem do gruntu – poziomki, truskawki, drzewa owocowe, krzewy jagodowe, winorośl
  • 12 godzin – rośliny zbożowe, jednoletnie, trawy wieloletnie
  • 12 godzin – rośliny oleiste, rośliny włókniste – słonecznik, len, bawełna, rzepak, etc.
  • 12 godzin – rośliny hodowane na kaszę, grykę, ryż, proso, sorgo, etc.

 

ZASTOSOWANIE NAWOZU ORGANICZNEGO DARINA DO NAWOŻENIA DOLISTNEGO ORAZ DOKORZENIOWEGO ROŚLIN

  • ziemniaki – pierwszy raz po pojawieniu się pełnych wschodów (3-4 liście), drugi raz w stadium tworzenia się pąków kwiatowych, początek kwitnienia
  • rośliny okopowe korzeniowe (marchew, rzodkiewka, rzepa, burak, rzodkiewka) – pierwszy raz przy pojawieniu się 3-5 liści, drugi raz 15-20 dni po pierwszym traktowaniu
  • kapusta – pierwszy raz 14-17 dni po posadzeniu rozsadów lub 15-20 dni po pojawieniu się wschodów; drugi raz na początku zawiązywania się główki
  • rośliny dyniowate (ogórek, kabaczek, patison, etc.) – pierwszy raz w stadium pojawienia się 3-5 liści, w przypadku upraw rozsadowych – po tygodniu od zasadzenia rozsadów do gruntu, drugi raz po 15-20 dniach od pierwszego traktowania nawozem
  • rośliny basztanowe (arbuz, melon) – pierwszy raz w stadium powstawania liści, drugi raz w okresie tworzenia się pąków, trzeci raz w fazie kwitnienia, czwarty raz w fazie owocowania
  • rośliny psiankowate (pomidory, papryka, bakłażan, etc.) – pierwszy raz przy pojawieniu się 3-4 liści lub w przypadku uprawy rozsadowej 3-7 dni od wysadzenia rozsadów do gruntu; ostatnie nawożenie w stadium tworzenia się pąków
  • rośliny strączkowe (soja, fasola, groch, łubin, etc.) – pierwszy raz przy pojawieniu się 3-5 liście, drugi raz w stadium tworzenia się pąków kwiatowych
  • kukurydza – pierwszy raz przy pojawieniu się 3-5 liści, drugi raz przed wyrzucaniem wiech
  • rośliny warzywne (sałata, czosnek, cebula, koper, pietruszka, seler, etc.) – pierwszy raz przy pojawieniu się 3-4 liści, drugi raz po 15-20 dniach
  • poziomki, truskawki – pierwszy raz w stadium zawiązywania się pąków, drugi raz po utworzeniu się zielonych zawiązków owoców
  • drzewa owocowe, krzewy jagodowe – pierwszy raz przed rozwinięciem się pączków; nie później niż w stadium powstawania zielonych stożków wzrostu; drugi raz przed kwitnieniem
  • winorośl – pierwszy raz przed kwitnieniem, drugi raz w okresie tworzenia się zawiązków
  • rośliny zbożowe jednoletnie i trawy wieloletnie – zboża jare, pierwszy raz w stadium krzewienia się, drugi raz w stadium strzelania w źdźbło; w przypadku roślin ozimych pierwszy raz w fazie strzelania w źdźbło, drugi raz w fazie kłoszenia; dla traw po raz pierwszy na początku odrastania (wieloletnie) lub w stadium krzewienia (jednoletnie), drugi raz w stadium strzelania w źdźbło
  • rośliny oleiste i rośliny włókniste (słonecznik, rzepak, len, bawełna, etc.) – pierwsze nawożenie w stadium 2-4 liści; drugie nawożenie w stadium tworzenia się pączków; w przypadku słonecznika na początku tworzenia się koszyczka
  • rośliny hodowane na kaszę, grykę, ryż, proso, sorgo, etc. – w przypadku gryki pierwszy raz przy pojawieniu się 3-4 liści w stadium tworzenia się pąków kwiatowych na początku kwitnienia; pozostałe zboża hodowane na kasze pierwszy raz w stadium krzewienia
  • rośliny cytrusowe – przeznaczony do wszystkich rodzajów roślin cytrusowych, zapewnia wysoką dekoracyjność, sprzyja tworzeniu się owoców, podnosi wytrzymałość na działanie niekorzystnych czynników środowiska zewnętrznego

 

Dolistne nawożenie roślin nawozami Darina wraz z nawozami mineralnymi i chemicznymi środkami ochrony roślin obniża kumulowanie toksyn i azotanów w roślinach. Najlepsze efekty daje dolistne zasilanie roślin w godzinach porannych i wieczornych (na mokre liście, po rosie) oraz dobre rozpylanie roztworu zapewniające obfitą rosę na liściach i łodygach roślin. Dla skutecznego działania nawozów wymagany jest minimalnie 6 godzinny okres zastosowania nawozów przed opadami deszczu. W przypadku długotrwałej suchej i upalnej pogody zalecamy nawożenie dolistne zastąpić zasilaniem korzeniowym. W przypadku dokarmiania korzeniowego zużycie roztworu roboczego na jednokrotną obróbkę dla roślin owocowych, jagód oraz winorośli: 15 litrów na jedno drzewo, 3 – 5 l na jeden krzak. Okres przydatności agrochemicznej – co najmniej 5 lat. Dopuszczalna temperatura przechowywania nawozu wynosi od -30 do +30 °С. Całkowicie zachowuje swoje właściwości przy zamrażaniu i rozmrażaniu.