Skoncentrowany luksus dla Ciebie i Twojego ogrodu.

Jakie są właściwości i walory Dariny?

Wyróżnia się trzy zasadnicze składniki Dariny: woda, frakcje mineralne (piasek, glina, węglany, fosforany, krzemionka, związki żelaza i inne) oraz frakcje organiczne o złożonej budowie i składzie.

Badania fizykochemiczne wykazały, że Darina zawiera wystarczającą ilość składników pokarmowych, które są niezbędne dla wzrostu i rozwoju przede wszystkim roślin warzywnych oraz innych. Dodatkowo wysoka zawartość substancji organicznej (powyżej 30%) korzystnie wpływa na poprawę struktury i żyzności gleby, a tym samym na wzrost i plonowanie roślin. Darinę można stosować do upraw warzyw zarówno w polu, jak i pod osłonami (tunele foliowe, szklarnie, inspekty). Szczególnie jest polecana w uprawie takich gatunków, jak: pomidor, papryka, roślin kapustnych, korzeniowych i wielu innych.

Dzięki skoncentrowanej postaci stosowanie Dariny jest bardziej ekonomiczne, a efekty kilka razy silniejsze, niż przy stosowaniu innych nawozów organicznych. Regularne stosowanie Dariny pozwala na obniżenie norm nawożenia o 30 – 50%. Rośliny, na których stosowano Darinę stały się silniejsze, smaczniejsze; wzmocnił się ich system korzeniowy oraz odpornościowy.

Darina wpływa na poprawę struktury gleby, jej miąższość, zdolność zatrzymywania wody; wzbogaca glebę w substancje organiczne i składniki pokarmowe roślin (makro i mikroelementy).

Wykazuje również działanie grzybo- i bakteriobójcze.